Krúžok Žiaran si logicky možno priradiť len k jednému mestu na Slovensku a to Žiaru nad Hronom. Do krúžku však dochádzali aj zanietenci z blízkeho okolia ako napríklad Andrej Štoffa, stredoškolský profesor z Hliníka nad Hronom.

{mosimage}Krúžok vznikol vo februári 1971 pod vedením Jána Halabrína, plodného autora hádaniek pri bývalom Závode SNP a dlho to bol takrečeno "podnikový". Podnikovú pôdu však predsa len prekročil. Spôsobili to opory krúžku, ktorými boli podnikový chemik Michal Hronec a najmä ťahač drôtov Drahomír Lacko.

Tento, tak trochu excentrický riešiteľ, sa stal neodmyslyteľným inventárom takmer všetkých turnajov na Slovensku. Vďaka nezávislým názorom a krížovkárskym a hádankárskym postojom, je zaujímavým zjavom v partii fanúšikov tohoto relaxu. Jeho výsledky pripomínajú detskú hojdačku, raz víťazí aj medzi pokročilými, inokedy smutne hľadí na chrbáty svojich súperov v skupinke menej úspešných. Sila krúžku však vzrástla začiatkom roku 2010, keď sa k Lackovi pridáva už skúsený riešiteľ Dušan Šmikniar z Vyhní, ktorý si vie poradiť aj s najlepšími krížovkármi a tak Žiaranu budú zaručene odteraz pribúdať body aj v súťaži Grand Prix.

Z historických materiálov sa však už nič podstatné zistiť nedalo a tak privítame čokoľvek, čím by sme nielen zachovali v pamäti tých, čo pomáhali na dolnom toku rieky Hron túto zábavu rozvíjať, ale zároveň ponúkame možnosť vyskúšať si svoje schopnosti a naučiť sa čo to nové a tak spoločne dať šancu na znovuoživenie veľmi peknému využívaniu voľného času.