Súčasný krúžok Hron nadviazal na tradíciu rovnomenného krúžku z roku 1931, keď bol predsedom Karol Princ. Nový krúžok vznikol vo februári 1981 pri Závodnom klube Slovenky pod vedením dr. Juraja Byssa.
 
Už o rok (27.3.1982) usporiadal pri príležitosti oslobodenia mesta súťaž v riešení krížoviek a hádaniek. Od roku 1983 začal vydávať riešiteľský občasník HRON a uskutočnil aj prvý celoštátny turnaj. Po roku 1989 sa táto skupina nadšencov krížoviek a hádaniek z krúžku Hron vydala na podnikateľskú cestu ktorej samotná predstava bola veľmi vzdialená od novej a neznámej reality. Trojica z nich Dušan Slašťan, Ján Čižmár a Dušan Čupka založila Nezávislé vydavateľstvo TRIAN, pod hlavičkou ktorého sa z občasníka HRON stal pravidelný dvojtýždenník RELAX. Napriek viacerým prekážkam si časopis začal od počiatkov hľadať nových priateľov a svoje nové miesto na tomto poli. Novátorská tvár časopisu a prístup k čitateľom od prvých čísiel zaujal mnohých, vďaka čomu sa časopis postupne na slovenskom trhu čoraz viac presadzoval. Zároveň sa rozrastal o svojich bratov a sestry (Osemsmerovky, Magazín, Maľované krížovky atď.) a stal sa neodmysliteľnou súčasťou prakticky každej rodiny či už pri cestovaní, na dovolenke, pre zábavu, či pre upokojenie vlastného ducha alebo potrebu vzdelávať sa a utužovať v dobrej kondícii svoje mozgové závity.

 
Dnes keď sa povie HRON, myslí sa RELAX a keď sa povie RELAX, myslí sa HRON. Vzťah väčšiny členov krúžku k časopisu je priam rodinný. Kvalitná práca Dušana Slašťana, Jaroslava Vaculu, Dušana Čupku, Jána Čižmára, Jozefa Šurinu, Hany Svojsíkovej a ďalších jednoducho prináša ovocie. Svojou aktivitou si krúžok vyslúžil také postavenie, že vždy "mal prsty" v rozhodujúcich a významných udalostiach. Bez osobného vkladu jeho hlavných lídrov by v roku 1984 asi nevznikol Celoslovenský prebor jednotlivcov (dnes Majstrovstvá Slovenska). Ich organizačné schopnosti umožnili zorganizovať podujatie, ktoré sa postupne stalo vrcholným podujatím na Slovensku. O 6 rokov neskôr iniciovali znovuzaloženie Slovenského zväzu hádankárov a krížovkárov a vo viacerých číslach časopisu RELAX navyše publikovali výzvu k verejnosti na možnosť stať sa členom takéhoto záujmového združenia, čím vytvorili prvé základy širokej komunikácie z verejnosťou. RELAX sa jednoducho stal významným mediálnym partnerom. Nejde len o prenos informácií k čitateľom, ale aj o odbornú a ľudskú stránku spolupráce, ktorú nemožno ničím a nijako odmerať. Svedčí o tom aj fakt, že časopis RELAX sa stal dlhoročným patrónom krížovkárskych stretnutí pod Urpínom a v Prievidzi a významne pomáha aj pri kvalifikácii a zabezpečení reprezentačného družstva na Majstrovstvá sveta v logických úlohách.

Krúžok HRON však predsa len zaznamenáva zmenu. Po dohode jeho zakladateľov sa od januára 2013 stáva vedúcim krúžku Ján Čižmár, ktorý má vďaka voľnému času viac priestoru na tieto aktivity a jeho cieľom zvýšenie krúžkovej akivity, k čomu mu držíme palce a vyjadrujeme veľkú podporu.

Prehľad bývalých i súčasných členov krúžku:

Karol Princ, dr. Juraj Byss (vedúci krúžku 1981-1999), Jozef Dóša (vedúci krúžku 1990-1997 a prvý predseda SZHaK), Dušan Slašťan, Ján Čižmár (Chytrák a vedúci krúžku od roku 2013), Dušan Čupka (vydavateľ Relaxu a vedúci krúžku v rokoch 1998-2012), Ivan Baroš, Jaroslav Vacula, Jozef Šurina, Helena Hrušková, Hana Svojsíková, Ing.Pavol Gašparín (korešpondent z Veľkého Krtíša a po presťahovaní sa neskorší zakladateľ krúžku Macejko v Malackách), Ľubomír Kováčik, (dnes vydavateľ časopisu Fenix), Ing.Tibor Mikloš, Vladimír Chlebo, Slavomír Svetlík, Ing.Pavol Košč, L.Bareš (korešpondent z Plzne) a Anton Zaťko z Brezna. V septembri 2023 pribudol Marek Kasár (dovtedy člen krúžku K1Z), Katarína Kasárová (Šimonovičová) a Miroslav Šalaga.

TURNAJ KRÚŽKU HRON O PUTOVNÝ POHÁR ČASOPISU RELAX