Začiatok roka majú mnohí riešitelia v zápisníkoch spojený s návštevou historického centra kultúry Slovákov - Martina. S niekoľkoročnou prestávkou sa tu totiž opäť obnovil krížovkársko-hádankársky turnaj, za čo dlhé roky patrila vďaka zriaďovateľovi krúžku Turiec - Posádkovému klubu (pred časom ešte ako Posádkový klub armády). Ten v roku 1996 prijal miestnych riešiteľov pod svoju strechu, ktorí tu po predchádzajúcich problémových rokoch našli svoje nové pôsobisko.

{mosimage}PK Martin odvtedy krížovkárov výrazne podporuje čoho dôkazom je aj tento turnaj s novou cenou pre víťaza - Pohárom náčelníka PK. Obnovený turnaj si krížovkári najprv prišli takrečeno oťuknúť, avšak kvalitné úlohy a komorné prostredie sú každým rokom dôkazom, že cesta ktorou sa Turčania vybrali je správna. Svedčí o tom stále väčší počet účastníkov, čo síce robí organizátorom problémy s miestom konania, ale na druhej strane ich teší, že započatá práca nachádza odozvu. K organizovaniu samotného turnaja však svojou mierou prispieva aj regionálna Televízia Turiec noviny Nový Život Turca a ďalší sponzori, bez pochopenia ktorých by celé podujatie nemalo takú hodnotnú úroveň. Hlavný podiel však zostáva na členoch krúžku Turiec, ktorýuž prekročil štvrťstoročie svojej existencie. Pamätným dátumom pre krúžok Turiec je totiž 6.september 1979. Pod jeho vznik sa vtedy podpísali Marián Ďurech, Jozef Stollár, Ján Matiaška, Ružena Gašparíková, Peter Porteleky a Jozef Švabčík, pričom už na druhom stretnutí pribudli Dušan Fízel a Dalibor Doležal. Niektorí z nich boli dovtedy členmi krúžku Jánošík (neskôr Slovenári) v Žiline a mohli tak využiť svoje skúsenosti aj pre "domáce" pôsobenie. Začínali v bývalom kine Mladosť a počas nasledujúcich rokov prešlo krúžkom vyše päťdesiat lúštiteľov, z toho desať žien. Na poste vedúceho sa za ten čas vystriedali Marián Ďurech, František Genšorík, Ivan Šarkan a súčasný Roman Strcula. K najúspešnejším riešiteľom za celé obdobie patria: F.Genšorík, G.Vráblová, R.Strcula, M.Ďurech, P.Fejt, T.Schenková, I.Šarkan, J.Balala, D.Fízel, J.Matiaška, v posledných rokoch zaujal D.Škrovina. J.Farkaš a Z.Végh navyše viac krát reprezentovali Slovensko na Majstrovstvách sveta v logických úlohách. V rokoch 1980-1986 vydával krúžok časopis VIEM?, dnes aktívne spolupracuje na vydávaní krížovkárskeho časopisu ŠARKAN, RELAX a TELEPLUS krížovky a od roku 2005 organizuje v Živene krížovkársky prebor dôchodcov.

Krúžok sídli v Posádkovom klube v priestoroch kasární 4. Čsl. brigády v Martine Sever a stretáva sa každý druhý utorok.
Kontakt:  Roman Strcula 0908 912402 alebo Marián Ďurech 043 - 4383750


Prehľad bývalých i súčasných členov:
Ing.Ján Balala (majster železničných modelov), Jozef Banda, Stanislav Bartánus (Turany), Ján Cíger, Dalibor Doležal (Bystrička), Ján Dolinajec (†), Marián Ďurech, Ing.Ján Farkaš (železničiar), Pavel Fejt (†), Dušan Fízel (železničiar zo Sučian, t.č. žijúci v Bratislave), Ružena Gašparíková (Košťany), František Genšorík (jeden zo zakladateľov SZHaK), Danica Gregorová, Július Hinka, Belo Húska, Anna Horáková, Tibor Horák, Vladimír Kmeť (robotník z Krpelian), Jarmila Kurhajcová, Zdeno Láni, Miroslav Lašťák, Peter Magát (†), Ján Matiaška, Milan Nemček (Vrútky), RNDr.Miroslav Ploščica (historicky najúspešnejší riešiteľ Slovenska - t.č. Košičan počas vojenčiny), Peter Porteleky (†), M.Rozvadský, Mgr.Terézia Schenková (učiteľka dnes už členka Chrobákov), Jozef Stollár, Roman Strcula, Ivan Šarkan (grafik), Dušan Škrovina (vychovávateľ v nápravnom ústave), Vendelín Škuta (Turany), Jozef Švabčík, Jaroslav Úradníček, Zoltán Végh (telekomunikačný technik †) a Gabriela Vráblová.

{mosimage}
Spomienka na 10.výročie krúžku na Jahodníkoch (1989),
zľava Jožko Stollár, Janko Matiaška so synom, Jožko Švabčík, Gabika Vráblová, Roman Strcula, Ivan Šarkan, Terka Schenková, Peťo Porteleky, Peťo Magát, Janko Cíger, Ferko Genšorík a Marián Ďurech.

Súčasťou bol aj spomienkový krížovkársky turnaj kde zvíťazil Ján Cíger pred Jánom Matiaškom a Teréziou Schenkovou.
{mosimage}Medzi "začiatočníkmi" sa veľmi neohrial a po krátkom čase si to vyskúšal hneď medzi pokročilými. Je jedným z mála Turčanov, ktorý si to rozdá aj s tými najlepšími - a občas sa mu aj zadarí. Má trochu konfliktnú povahu, ale veď nikto z nás nie je ideálny. Na pokoji mu nepridalo ani obdobie, keď bol nezamestnaný a musel si zháňať prácu kde sa dalo. Ako súčasný vedúci krúžku nesie na svojich pleciach zodpovednosť udržať jeho existenciu, čo mu nikto nezávidí.
Roman Strcula*17.2.1961