Keď sa koncom roka 2000 pripravoval turnaj v Michalovciach predseda krúžku Šíravan MUDr. Benjamín Baťalík uviedol vo svojom príhovore zaujímavú myšlienku: "Verím, že prežijeme a že sa dokonca budeme množiť. Verím, že prežije krížovka i hádanka, i keď možno v inom podaní. Veď keď môžu mať na internete svoju stránku i vtipy a rôzne hry ... V mene nášho krúžku i svojom vlastnom Vám prajem všetko Naj a - dovidenia v treťom tisícročí!"

Možno vtedy ani netušil, že jeho slová môžu mať oveľa hlbší význam, než akému prikladal on sám. Nuž zatiaľ sme prežili a sme aj na tom internete. Aj to množenie ide, aj keď len pomaly. Svojim dielom k tomu prispieva aj krúžok Šíravan, ktorý sa podujal na propagovanie tejto záľuby medzi žiakmi základných škôl. Príkladom išiel už nestor krúžku Benjamín Baťalík st., ktorý k tajom priviedol svojich synov Benjamína a Mariána. Aj keď samotný zrod krúžku sa datuje na 12.septembra 1977 existovali aktivity v Michalovciach už skôr, keď ešte v predvojnovom študentskom časopise Lúč sa popri prvotinách básnika Pavla Horova našli aj jednoduché štvorcovky, roháčiky a akési pokusy o hádanky. 

Prvé zoskupenie priateľov krížoviek a hádaniek registrujeme ešte z roku 1956 pri Klube vojskového telesa, vydržalo však len niekoľko rokov, nakoľko jeho členov armáda presúvala a stratila sa potrebná kontinuita. Fanúšikovia tohoto duševného relaxu však postupne vyrastali aj v tomto regióne. Niektorí jednotlivci získavali najprv skúsenosti počas vysokoškolských čias v bratislavskom krúžku Dunajci. Iní boli klasickí samoukovia a tak sa pri zakladaní súčasného krúžku stretla pestrá partia. Viacerí rozvíjali svoje schopnosti najprv v krúžku Chemlon v Humennom, ten však postupne strácal pôdu pod nohami a svoje robilo aj neustále cestovanie. Benjamín Baťalík, Anton Babják, Ivan Hežely, Jozef Nemjo, Anton Hnáth, Ján Sabol, Juraj Struňák, Miloš Šubák i František Gojda však našli nielen spoločnú reč, ale boli vynikajúcim vzorom i pre prichádzajúcu mladú generáciu. Tá sa však neskôr začala vytrácať na vysoké školy a nadšenie upadalo.

Druhý dych nabral Šíravan v roku 1993 vďaka zriedkavému pochopeniu a podpore p.Eštoka a dr.Sirochmana z Miestneho odboru Matice Slovenskej. Vďaka niekoľkoročnej spolupráce s Domom Matice Slovenskej v Michalovciach sa im darí realizovať mnohé projekty, ktoré na tomto poli ľudskej zábavy pripravujú. V roku 2002 sa navyše dočkali milého sviatku a to 10.ročníka Turnaja o putovný pohár Matice Slovenskej, ktorá má veľmi významný podiel na činnosti krúžku. Nejde len o spoločný zámer hľadania nového spôsobu sebarealizácie a aktívneho vyplnenia voľného času, ale aj šírenie správnej slovenčiny a slovenskej kultúry, ktorá má paradoxne akosi čoraz menej priestoru práve na Slovensku. Turnaj má však aj iný než lúštiteľský rozmer. Jeho súčasťou je totiž vedomostný kvíz z tematikou zameranou na šarišský región a Slovensko z pohľadu dejín, histórie, zemepisu, či vývoja spoločnosti. Je to jednoducho významný podiel členov krúžku Šíravan vplývajúci na osobný rast každého súťažiaceho, čím dávajú podnet na to, aby sme nezabudli na to odkiaľ sme a na čo a koho máme byť právom hrdí.

           Historický prehľad členov krúžku
Mgr. Jozef Andráš (†), Anton Babják, Benjamín Baťalík st. (†) (nestor slovenských krížoviek a hádaniek z Prakoviec, ktorému sme napriek ôsmym krížikom dlho fandili jeho duševnej vitalite), MUDr. Benjamín Baťalík, CSc., (úspešný hádankár, uznávaný chirurg, predseda krúžku),  Ing. Marián Baťalík, (chemik s talentom na počítače a behy na stredné trate), Ing. Jaroslav Bendzák, Martin Bendzák (syn svojho otca), Ing. Pavol Bruňanský (hádankár z Vinného), Ing. Jozef Bubnár (futbalový rozhodca z Vranova n.Topľou predtým člen Chemlonu), Ľudmila Falisová, Mikuláš Fürster (rodinný logik), František Gojda (†), Lucián Gonda (nový stredoškolský prístatok medzi pedagógmi Gymnázia - začínal v krúžku Torysek), Ing. Ivan Hežely (dnes Bratislava), RNDr. Anton Hnáth (gymnaziálny učiteľ z Moravian, bývalý vedúci krúžku), Ing. Peter Jakub, Miroslav Jakub, Peter Mráz (krížovkár - samouk), Jozef Nemjo, Karol Pirnaga, Ján Sabol, Ernest Sirochman, Ing. Juraj Struňák (nástojčivý zástanca dodržiavania pravidiel tvorby krížoviek, ktorý má stále v zásobe nejaký východniarsky vtip), Ing. Tibor Štecák (korešpondent zo Sobraniec), Miloš Šubák, Milan Vasiľ, Štefan Varšaník, Viliam Záhorčák (riaditeľ Gymnázia P.Horova a súčasný primátor mesta, dlhé roky zostáva stále pri tej istej životnej priateľke - hádanke).

 

 

7 otázok pre Benjamína Baťalíka staršieho (* 20.3.1917 – † 21.3.2008)

- Patríte k nestorom slovenskej hádanky a krížovky. Ako ste sa dostali k tomuto koníčku?

S krížovkou som sa zoznámil asi pred 60-70 rokmi. Zaujala ma a podľa dostupnosti stále aj láka.

- Vaši synovia Benjamín a Marián idú vo vašich stopách. Čím ste ich inšpirovali?

V rokoch, keď som mal v rodine už školákov a bola väčšia možnosť dostať časopisy s krížovkami a hádankami, začali sa zaujímať o ne aj synovia, s ktorými sme spolu lúštili. Aj ich to pochytilo a za krátky čas pretromfli aj mňa. Čo ma teší.

- Vylúštili ste veľa hádaniek i krížoviek. Ktoré druhy sú vám obzvlášť sympatické?

Vyriešil som stovky krížoviek a tisícky hádaniek, zo začiatku ľahkých, postupne aj ťažších. Páčia sa mi všetky, lebo v každej sa skrýva niečo, čo treba nájsť.

- Mohli by ste vymenovať autorov hádaniek a krížoviek, ktorých tvorba Vás napĺňala radosťou pri riešení?

Oceňujem každého autora krížovky, či hádanky, lebo stvoril sám to - čo pobaví mnohých a dáva im možnosť sa zdokonaľovať.

- Existoval niekedy v Prakovciach (blízkom okolí) hádankársky krúžok?

V Prakovciach sa mi podarilo získať niekoľko záujemcov o krúžok, viac - menej z radov učňov. Žiaľ, po niekoľkých rokoch záujem upadal a aj zanikol. Ja som však pokračoval. Keďže v závode, kde som pracoval, vychádzal vlastný časopis, začal som každé 2 týždne uverejňovať krížovku so závodnou tematikou.

- Určite poznáte veľa lúštiteľských periodík či občasníkov. Ktoré z nich Vám zotrvali v pamäti?

Za celú dobu boli vydané nepravidelne aj pravidelne rôzne periodiká, ktoré sa mi dostali do rúk. Napr. Krížom - krážom, Dunajčík, Krížovkár, Relax, Minikrížovkár, Lišiak. Od roku 1970 mám všetky ročníky Lišiaka vlastnoručne zviazané.

- Na turnajoch v Michalovciach všetci obdivujeme Vašu fyzickú zdatnosť, nadhľad a duševnú sviežosť. Máte na to nejaký návod pre nás neskôr narodených?

Všetkým neskôr narodeným záujemcom odkazujem, aby neprestajne pokračovali v skvalitňovaní krížoviek a hádaniek ako v tvorbe, tak i v lúštení pre radosť všetkých.

Mgr. Viliam Záhorčák * 21.7.1959
Riešiteľ i autor hádaniek. Počas
štúdií na Filozofickej fakulte
UPJŠ hrával futbal
s profesorom Jánom Sabolom,
významným slovenským teoretikom
i praktikom umelej hádanky.
Bol riaditeľom Gymnázia
Pavla Horova v Michalovciach,
dnes pôsobí ako primátor mesta.
Ing. Juraj Struňák * 13.7.1938
Popredný autor i riešiteľ krížoviek,
výborný hádankár obzvlášť
v korešpondenčných súťažiach,
kde patrí medzi najlepších
na Slovensku.
Na štúdiách v Bratislave sa
zoznámil s legendami
akými boli Kulčický a Belička.
Človek rýchlo a úspešne nadväzujúci
kontakty s ohromnou
zásobou vtipov.
RNDr. Anton Hnáth * 2.11.1941
Učiteľ matematiky a geografie,
viac hádankár ako krížovkár.
Fandí však aj hlavolamom
a logickým úlohám.
Taká skrytá duša krúžku.