Dalo by sa povedať že to bolo federálne zoskupenie, pretože sa v ňom schádzali lúštitelia zo Slovenska, Moravy i Čiech.

Krúžok PODJAVORINCI vznikol v roku 1969 a v minulých rokoch sídlil pri miestnom Vojenskom učilišti a čomu zodpovedalo aj jeho zloženie, keď vyše polovicu členov tvorili žiaci učilišťa. Ich mená sa prirodzene stále menili a tak hlavná činnosť zostávala viac na pleciach stabilných členov. Takými boli riešitelia a autori S.Skapa, Miroslav Schleiffer a hlavne Ing.Alojz Eichenberger. Ten svoje organizátorské schopnosti venoval poslaniu rozširovať tajomstvá krížoviek a hádaniek do celého okolia. Často navštevoval najmä Základnú školu kde s deťmi viedol početné posedenia pri hádankách.

Keďže viacerí členovia krúžku pôsobili v Novom Meste počas vojenčiny, majú dnes už iné pôsobenie. Zmiešané česko-slovenské zloženie dalo však podnet na zrod dodnes ojedinelého podujatia. Armádny krúžok sa totiž už na začiatku 70. tych rokov podujal zorganizovať svoj prvý turnaj, ktorý bol medzinárodnou súťažou, lebo sa tam lúštili slovenské i české úlohy. 

V Novom Meste nad Váhom to však nebolo prvé zoskupenie krížovkárov. Ešte v roku 1960 tu vznikol krúžok NOVOMEŠŤAN, ktorého vedenie mal na starosti Milan Struhárik. Krúžok pracoval pri Okresnej ľudovej knižnici avšak jeho pôsobenie malo krátky charakter. Iná skupina krížovkárov z roku 1961 pod názvom POVAŽAN pracovala pri bývalom Závode na výrobu vzduchotesných zariadení pod vedením Ing.Žilinčára.

Krúžok v súčasnosti prezentuje už len niekoľko stálic Jozef Kováčik, Ján Psotný, Jozef Vaško, Ľuboslava Koštialová a Miroslav Schleiffer, pričom mužská časť krúžku sa objavuje aj na viacerých turnajoch. V roku 2006 autorsky prispeli k otvoreniu nového turnaja v Zlatých Moravciach a v roku 2012 dostali za úlohu pripraviť majstrovstvá Slovenska družstiev.

 {mosimage}
Ľuboslava Koštialová
{mosimage} 
Jozef Kováčik
{mosimage}
Ján Psotný
 {mosimage}
Jozef Vaško

 


        Ing.Alojz Aichenberger (*1926)
Absolvent Vojenskej technickej akadémie v Brne, jedne zo zakladateľov krúžku Dunajci. Autorsky prispieval do Lišiaka a do českých časopisov. Od roku 1976 je držiteľom strieborného otáznika ako symbol ocenenia jeho aktívnej práce v krížovkárskom hnutí a najmä činnosti s mládežou.


Prehľad doteraz známych členov krúžku:
Ing.Alojz Aichenberger, Miroslav Bumbálek (Kladno), Bronislav Černý (Strakonice), J.Hron, D.Kmeťková, V.Klimša, RNDr.Ľuboslava Koštialová, Vítězslav Koudelka (Brno - dnes krúžok Kabrňáci, v rokoch 2006-2008 prezident Svetovej federácie hádankárov), Ivan Kováčik, Ing.Jozef Kováčik,  Jiří Křiklún (Praha), Marko, Opalka, Blahoslav Paščenko, J.Peclinovský, Ján Psotný, Miroslav Schleiffer, Stanislav Skapa, Jaromír Sláviček, Surovec, Jozef Vaško, Veselý, V.Tlaskal, P.Touš, A.Továrek (Brno), Veselý, Vlha a Karel Vršecký.

Veľmi by sa nám zišli hlavne chýbajúce údaje o už zabudnutých ročníkoch turnaja. Preto ak nejaké máte, alebo viete čo to o bývalých členoch, prosíme, kontaktujte nás. (Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.)