Milan Tomáš a Ján Turek st. (2005)
Krúžok Tatranec bol založený 22.8.1983 pri Závodnom klube vtedajšieho n.p. Tatramat na podnet dvoch zanietencov Ondreja Čierneho a Jána Tureka. Do krúžku následne prichádza Michal Taját, František Novotný, Michal Smetana a Hilda Holovová. Už v novembri sa zúčastňujú v Starej Ľubovni Pieninského turnaja, kde sa Čierny a Turek dostávajú medzi menej pokročilými hádankármi na stupne víťazov.

V roku 1984 prichádza Josef Holeček, ktorý pre krúžok postupne získava ďalších (Štefan Tatarko, Jozef Hradiský, Eva Holečková), pridáva sa aj mladší z klanu Turekovcov syn Ján. Nadväzuje sa spolupráca s krúžkom Roklan z Levoče (MUDr. Michal Popeláš) a organizuje sa niekoľkých ročníkov miestnej súťaže Mikulášsky aperitív.

8.3.1986 sa koná 1.Podtatranský turnaj na ktorý zavítalo 57 účastníkov z celého Slovenska. Prichádzajú ďalší záujemcovia Mikuláš Šafár, Milan Turek, Ján Chlípala, Miloš Haver, Ján Kula či Milan Tomáš. Niektorí vytrvajú, niektorí nie. Pod vedením Ján Tureka st. však krúžok napreduje. Do spoločného diela sa v rámci spolupráce pridáva krúžok Tatranci zo Spišskej Novej Vsi (František Cvengroš - inak od roku 2012 už ako člen krúžku Tatranec). Pribúda druhý, tretí i štvrtý ročník Podtatranského turnaja.  Zlomový "zamatový" rok 1989 však zasiahne negatívne. Zaniká zriaďovateľ, krúžok sa musí z pôvodných klubových priestorov vysťahovať.

na Majstrovstvách Slovenska družstiev v roku 2007
(zľava Ján Turek ml., Emília Rigdová st., Ján Rybka,
Milan Kandrik a Štefan Tatarko)
 
Turnaj sa v tomto období zachovať nepodarilo, veľa členov končí aktívnu činnosť. Zostali len "tvrdí fanatici", ktorým nevadili ani stretnutia v zariadeniach nižšej cenovej skupiny. Postupne získavajú skúsenosti, vybojujú si popredné miesta na iných turnajoch. Na lepšie časy sa začína črtať v roku 1994, keď krúžok prichyľuje Mestské kultúrne stredisko, úmrtie Josefa Holečka, ktorý mal obrovskú organizačnú a ľudskú charizmu, však nadšenie schladilo. Zmenu prináša až rok 1998, keď krúžok víťazí v Hádankárskom otázniku a Tatarko (nový vedúci) vyhráva Celoslovenský prebor jednotlivcov v krížovkách (súčasné Majstrovstvá Slovenska). Prichádza Ján Rybka, obnovuje sa i Podtatranský turnaj. Napriek tomu však odchádzajú ďalší, navyše v roku 2001 mesto ruší Mestské kultúrne stredisko a čierne mraky zahaľujú celú podtatranskú lúštiteľskú partiu. Krúžok však víťazí v Hádankárskej pyramíde družstiev a z autorského pripravuje popradský turnaj.
 
zlatý tím z roku 2011
(zľava Štefan Tatarko, Emília Rigdová st.,
Ján Turek a Milan Tomáš)
Ďalšie roky nezaostávajú za predošlým, ba práve naopak kvalita sa postupne zvyšuje. Na súťažiach sa darí, pre krúžok sa vďaka "logikovi" Ľubomírovi Turekovi darí na turnaj zabezpečiť prvých sponzorov. Krúžok má vlastnú web stránku a novú chuť do práce. Aj tá bola príčinou, že sa krúžok v roku 2003 dožil už 20.výročia svojho založenia a jubilejného 10.Podtatranského turnaja. Od roku 2007 prichádza po vzore Zlatých Moraviec s novinkou a to treťou turnajovovu kategóriou pre úplných začiatočníkov a amatérov. Je to opäť ukážka toho, že nadšenci tohto duševného športu to nerobia pre peniaze či ceny, ale je v tom vôľa niečo dokázať, niečo nové sa naučiť a objaviť.

A v tom ponúkajú možnosť pre všetkých.

 

Veľmi úspešným sa pre krúžok a jeho členov stáva rok 2011. Stúpajúcu kvalitu naznačili už predchádzajúce roky. Víťazstvo v celoročnej súťaži Grand Prix krúžkov v rokoch 2007, 2008 a 2010, bronz z majstrovstiev Slovenska družstiev v súťaži krížoviek a hádaniek, ďalší majstrovský bronz Milky Rigdovej v individuálnom riešení krížoviek a striebro Štefana Tatarku v riešení hádaniek v roku 2010. A potom to prišlo. September 2011 a po dlhých rokoch konečne opäť individuálne zlato z majstrovstiev Slovenska v podobe úspechu Ján Tureka v krížovkách a následne hneď v októbri ďalšie zlato z majstrovstiev SR v krížovkách a hádankách družstiev. V roku 2015 zase zlato v súťaži družstiev a v roku 2019 zlato Janka Tureka v krížovkách a 2022 v hádankách. Nuž minimálne individuálne a krúžkové double bude asi ťažké zopakovať, ale aj tu platí staré známe: Keď nejde o život, nejde o nič. Len o dobrý pocit zo stretávania sa s priateľmi a súpermi zároveň.

 


stretnutie k 40. výročiu krúžku 24. 8. 2023
(zľava Milan Kandrik, Štefan Tatarko,
František Cvengroš, Ján Turek a Michal Smatana)

Historický prehľad členov krúžku (členovia mimo Popradu majú za menom miesto svojho pôsobiska)
Ľudmila Budinská, Michal Černák Svit (†), Ondrej Čierny Spišské Bystré (†);, Anton Hajovský Svit (*1971), Miloš Haver, Josef Holeček (†), Eva Holečková (†), Hilda Holovová, Jozef Hradiský Dlhé Stráže (†), Ján Chlípala, František Illenčík, Milan Kandrik Tatranská Lomnica (*1963), Ján Kula (†), František Novotný, Adrian Rigda (*1951), Emília Rigdová st. (*1960 †2019), Emília Rigdová ml, (dcéra * 1990), Ján Rybka (*1962), Mária Skokanová, Michal Smetana, Mikuláš Šafár (†), Daniel Taját (†), Michal Taját (†), Štefan Tatarko (*1954), Milan Tomáš v súčasnosti už Bratislavčan (*1952), Ján Turek st. prvý vedúci krúžku (*1942 †2008), Ján Turek ml. (*1967), Ľubomír Turek (*1971), Milan Turek a Ján Zeman (†).