Ružomberok má z hľadiska historického vývoja v krížovkársko-hádankárskej oblasti veľmi významné miesto. Práve v Ružomberku sa konali Stredoslovenské prebory družstiev, ktoré napomáhali rozvoju nielen na strednom Slovensku ale i vzdialenejších "dolinách".
Medvediari (bývalý názov krúžku) zároveň organizovali aj Liptovský prebor, ktorý žiaľ však poznajú už len pamätníci. V Ružomberku exitovali ešte dve skupinky riešiteľov vystupujúcich pod názvom Roveň a Baničiari, ktoré však mali len účelový a lokálny charater. Avšak vôbec prvý krúžok v tomto meste vznikol z iniciatívy Jána Chodása ešte v roku 1946 a niesol názov Pltníci. Novodobý krúžok Medvediari bol "budovaný" pri Mestskom kultúrnom stredisku a jeho základný kameň bol položený 26.9.1984. V súčasnosti sa pod krúžok výraznou mierou - a to úspešnou - podpisujú bratia Miroslav a Ivan Šuňavcovi a potomok zakladateľa krúžku Ján Makovník ml., ktorému sa však na jeho vek a vynikajúce výsledky prívlastok mladší už prakticky ani nehodí. Táto trojica dokáže "zavariť" iným súperom prakticky na každom poli. Darí sa im nielen medzi krížovkami a v spleti hádaniek, ale správne popasovať sa vedia aj s logickými úlohami. Navyše rozdať si to vedia aj na medzinárodnom poli a tak sa "Meno Ruže" šíri aj za hranice. Netreba však zabúdať na oduševnelého organizátora ružomberských súťaží Dušana Šulíka. Bez jeho autorského potenciálu by sa na Liptove asi veľmi ťažko, aj keď len na čas, udomácnil aj Stredoslovenský prebor družstiev.


Prehľad bývalých i súčasných členov krúžku Ján Makovník st. (vedúci krúžku), Ján Chodás, Dušan Šulík, Ján Makovník ml., Ivan Šuňavec, Miroslav Šuňavec a jeho syn Matej z Liptovského Hrádku, A.Zvada, Ján Piecka, J.Hrabušaj.