Po dvojročnej odmlke sa konečne podarilo pripraviť druhé najstaršie podujatie v slovenskom krížovkársko-hádankárskom svete. Všetko sa to udialo prvú októbrovú sobotu v priestoroch Strednej stavebnej školy v Žiline s podporou dlhoročného partnera SZHaK magazínu RELAX. Aj keď sa pandemické obdobie oficiálne skončilo, stále bola obava, že sa človek môže nakaziť a preto sa ani veľká účasť neočakávala. Napriek tomu sa v Žiline stretlo až 8 tímov, pričom milým prekvapením bolo aj to, že dva krúžky sa rozhodli konkurovať súperom len v dvojčlenom zoskupení. Absolútny hold si ale zaslúžil Ivan Šuňavec, posledný mohykán krúžku Ruža, ktorý si to rozdal s ostatnými družstvami úplne sám.
Krížovky z dielne Brezovana Pavla Tibenského sa niesli spomienkou na diela a život katolíckeho kňaza, spisovateľa, dramatika a publicistu Jána Palárika, u ktorého sme si tento rok pripomenuli 200-té výročie narodenia. Boli dosť náročné a mali aj dosť veľa chytákov a v podstate ani jedno družstvo nedokázalo bez chyby vylúštiť ani jednu z trojice súťažných krížoviek. Hádankársku časť autorsky pripravil už pred dvomi rokmi tradičný autor Košičan Ivan Rias a hoci išlo o odležané hádanky, na svojej sile vôbec nestratili. Z 30 hádaniek až 8 nevyriešilo žiadne družstvo. Potešilo ale to, že sa na súťaži objavili dvaja začiatočníci zo Žiliny, ktorí sa spojili so skúseným Šíravancom Luciánom Gondom a hoci vytvorili neoficiálny tím (Turnajový poriadok), podľa sledovanie priebehu ich lúštenia to nebolo vôbec zlé - práve naopak. Treba len veriť, že takto získané skúsenosti postupne pretavia aj v individuálnych súťažiach a rozšíria rady úspešných riešiteľov z radov mladšej generácie.
Nuž a výsledky - tie sú odrazom nielen snaženia a schopností, ale aj početnosti daného družstva. Treba len veriť, že sa po smutných odchodoch viacerých členov, predsa len postupne objavia ďalší záujemcovia a pridajú sa k spomínanej mladej dvojici, ktorá zanechala príjemnú stopu a ukázala, že sa to naozaj dá.
 42. Majstrovstvá Slovenska družstiev
v riešení krížoviek a hádaniek
o putovný pohár SZHaK = 01.10.2022
súčet
 poradí 
 krížovky   hádanky 
 1.

 DUNAJCI
M.Hruška
L.Žitňák
J.Manca
 1 (102 chýb) 1 (17) 
2.  ŽILINCI
I.Platzner
P.Paďour
J.Jablonský
J.Jakubček
4 2 (186) 2 (16)
3.  TATRANEC
J.Turek
M.Kandrik
A.Hajovský
F.Cvengroš
7 3 (217) 4 (9)
4.  PODJAVORINCI  J.Psotný
J.Kováčik
J.Páleník
9 6 (493) 3 (14)
5.  BÔBARI M.Chudý
V.Kmeť
10 5 (478) 5 (6)
6.  TORYSEK D.Vojník
P.Husár
11 4 (347) 7 (1)
7.  RUŽA I.Šuňavec 13 7 (650) 6 (5)
mimo
 poradia 
 NO NAME L.Gonda (Šíravan)
 J.Trangelová (Žilinci) 
M.Gomola (Žilinci)
x x (261) x (10)