História Majstrovstiev Slovenska v logických úlohách je relatívne ešte veľmi krátka. Ich vznik bol svojim spôsobom vynútený. Neustále zvyšovanie úrovne svetovej súťaže si jednoducho žiadalo nový prístup aj u nás, pretože ináč sme nemali šancu súperiť s tými najlepšími krajinami. Všetko začalo spoluprácou s časopisom Relax, ktorý sa hlavolamom na Slovensku venoval už niekoľko rokov a ktorý má najväčší podiel na šírení tejto oblasti medzi riešiteľmi u nás.

M-SR sa môže zúčastniť každý záujemca bez ohľadu na vek, pohlavie či iné faktory. Navyše je našou snahou zaraďovať do súťaže také úlohy, s ktorými sa riešitelia nemajú možnosť bežne stretávať a ktoré odzrkadľujú aj nové svetové trendy. Súťaž prebieha obdobne ako na Majstrovstvách sveta, čo znamená, že každé kolo má svoje presné časové obmedzenie a nik nemá možnosť “odložiť si” úlohy na neskôr. To že lúštiť doma v pokoji a na súťaži s časovým stresom je podstatne iné, prekvapilo už mnohých, ktorí takmer zhodne potvrdili, že takáto forma má nielen príťažlivý náboj, ale aj možnosť za rovnakých podmienok porovnať si svoje schopnosti a znalosti z inými.

Veľmi nás teší narastajúca účasť mladých najmä pod 18 rokov, medzi ktorými sa objavujú zaujímavé talenty, ktoré majú šancu sa postupne prepracovať aj medzi svetovú elitu, o čom sa na vlastnej koži presvedčil pri svojej premiére v roku 2008 vtedy len 16 ročný Matúš Demiger a o tri roky neskôr 18 ročný Matej Uher. Ich príklad je skutočnou vizitkou toho, že keď sa niekto snaží a záleží mu na splnení svojho sna - jeho naplnenie nemusí byť až tak vzdialené. Naše skúsenosti a rady budú takýmto záujemcov vždy k dispozícii.

 

Keď som v roku 1993 po prvý krát absolvoval súťaž v logických úlohách úplne som prepadol. O rok na to som to skúsil ešte raz, lebo som chcel dokázať sám sebe, že to predsa aspoň trochu viem. Dopadlo to dobre a tak som ani nečakal na výsledky a chcel som odísť, keď ma zrazu oslovili organizátori, že som štvrtý v poradí a mám možnosť ísť na Majstrovstvá sveta.

Ján Farkaš, dnes predseda SZHaK