Image
4.10.1905 - 27.7.1981
Reťazovka slabiková (1946)
Na záhrade kvitnú I. II.,
II. III. stará sa o ne.
A pre III. IV. potešenie
do kvetu nám práve ženie
kaktus v IV. I. v salóne.

Obložka (1970)
BLYSK A PÔVAB sa sem ženie.
To je RYBIE POKOLENIE.

Zámenka (1980)
OD VÁS CHLAPI, Moravania,
majú MOCNÉ MANŽELKY.
Čo môže muž neveľký?
Opýtať sa ustráchane:
- DALA SI SI DO PORIADKU
VRECKÁ, čo máš na župane?

RIEŠENIA odhalíte tak, keď
kurzorom myši so zatlačeným
ľavým tlačidlom prejdete
po ploche pod týmto textom:
ruže, žena, naše, šeru
lesk a čaro - pleskáča rod
Vaši Lasi, siláčky - zašila si si vačky?
Lúštenie nie je len oddych či zábava, pomáha mnohým nielen udržať, ale aj rozvíjať životnú vitalitu.

Majstrovstvá Slovenska v riešení krížoviek a hádaniek sú rozdelené na dve oblasti - súťaž jednotlivcov a súťaž družstiev. Pre jednotlivcov je posledné roky vyhradený prvý septembrový víkend v Banskej Bystrici, družstvá majú tradičnú jesennú seansu v októbri v Žiline. Obe podujatia mal od počiatku pod záštitou časopis LIŠIAK, ktorý bol ich historickým patrónom až do roku 2002. Naopak bystrické podujatie už 30 rokov stále podporuje časopis RELAX a v rokoch 2004-2009 sa pripojil ďalší partnerský časopis TELEplus krížovky.

Majstrovstvá Slovenska jednotlivcov - memoriál Vladimíra Kulčického je spomienkou na tohto nezabudnuteľného riešiteľa a mal pôvodný názov Celoslovenský turnaj jednotlivcov. Jeho zrod je datovaný do roku 1984, odkedy bez prerušenia dáva možnosť každému záujemcovi popasovať sa sám so sebou a odhaliť čo v každom z nás je. Účasť na súťaži nie je ničím podmienená. Ani vekom, skúsenosťami, pohlavím, či vedomosťami. Majstrovstvá Slovenska jednotlivcov  sú určené pre všetkých, čo si chcú privoňať tajom lúštenia aj v inej atmosfére ako je na dovolenke, pri cestovaní alebo doma. Každý súťaží podľa svojich schopností a nie je raritou, ak si to niekto príde len tak vyskúšať. Zo skúseností je možné povedať, že mnohí sa sem vrátia opäť, prípadne si nájdu cestu na trochu ľahšie regionálne turnaje.

Obdobne je to v súťaži družstiev, ktorá sa koná nepretržite už od roku 1979. Túto súťaž navštevujú prevažne družstvá z jednotlivých krížovkársko-hádankárskych krúžkov. Napriek tomu nie je výnimkou, že sem zavítajú aj neregistrovaní jednotlivci, ktorí potom vytvárajú zmiešané družstvá, prípadne doplňujú voľné miesta v niektorom z neúplných družstiev. Po rôznych alternatívach s počtom členov v jednom družstve, sa v posledných rokov aj pod vplyvom toho, koľko členov majú jednotlivé krúžky, ustanovil maximálny počet na čísle štyri (menší počet je povolený). Pre registrovaných riešiteľov platí zásadná podmienka, že v jednom družstve nemôžu byť členovia dvoch rôznych krúžkov.

Rozhodujúcim ukazovateľom je vždy bezchybné lúštenie. Všetky úlohy sú časovo obmedzené a tak nestačí lúštiť len správne, ale aj rýchlo. Prevažne sa lúštia 3 krížovky a 30 hádaniek. Do roku 2000 sa v súťaži jednotlivcov vyhodnocoval len jeden víťaz, ktorý vzišiel z oboch kategórií, po tomto roku sa udeľuje titul Majster Slovenska v každej kategórii osobitne.