Svoje zastúpenie medzi príslušníkmi tajov má aj starobylé mesto Trnava. Prvé zoskupenie priateľov krížoviek a hádaniek vzniklo ešte počas vojnových rokov a éry časopisu Krížom-Krážom. Krúžok s názvom Trnavan viedol Michal Vaník, ktorý svoje prvé skúsenosti získaval v krúžku Hron v Banskej Bystrici.


Do tohoto krúžk upatril aj známy redaktor historicky druhého slovenského odborného časopisu Slovenský krížovkár Ján Gažovič, ktorý nskôr viedol bratislavský krúžok Kablováci. Zoskupenie pod názvom Dumátori vzniklo až v roku 1956 pri Dome osvety, neskôr pri ZK ROH Kovosmalt pod vedením Jána Beličku. Krúžok však vydržal aktívne len tri roky. V roku 1984 krúžok svoju činnosť obnovil a pod svoje krídla začal zahŕňať aj záujemcov z priľahlého okolia. Nad krúžkom držal patronát bývalý podnik TAZ Trnava, vďaka podpore ktorého sa Dumátori už o rok podujali usporiadať svoj vlastný turnaj, ktorý vzhľadom na termín dostal prívlastok "Májový". V Trnave sa konal aj západoslovenský prebor družstiev, obe podujatia však vydržali len pár rokov.

Pokiaľ držali nad krúžkom ochrannú ruku Trnavské automobilové závody, mal krúžok šancu na existenciu. Po spoločenských zmenách však prišla zmena i na tomto poli a tak krúžok postupne upadá. Poslednou kvapkou bolo skončenie životnej púte dlhoročného vedúceho krúžku bývalého šéfredaktora časopisu Lišiak a autora známej pomôcky lúštiteľov Abecedy krížovkára Jána Beličku († 1995). Z členov krúžku sa najviac za tie roky darilo Petrovi Krajčírovi, ktorý sa okrem krížoviek a hádaniek pustil i do tvorby logických úloh a hlavolamov. V rokoch 1995-1997 mu vyšiel 5-dielny cyklus Encyklopédia krížovkára, pričom na medicínskej časti sa spolupodieľal dnes už ex-Dumátor Pavol Tibenský. Aj keď roky a krížiky postupne pribúdajú, priateľské kontakty zostali naďalej a možno aktuálny podnet na obnovenie Májového turnaja dokáže poslednú hŕstku Trnavčanov opäť zaktivizovať.

Trnava má v dianí okolo krížoviek a hádaniek významné historické miesto. Dňa 25.novembra 1945 sa tu na podnet M.Vaníka zišli na prípravnej porade najznámejší vtedajší slovenskí krížovkári a hádankári. Rokovali o utvorení organizácie slovenských krížovkárov a hádankárov, o vydávaní ústredného časopisu (neskôr Slovenská hádanka a krížovka), o spolupráci s už vzniknutým Českým zväzom, ako aj o perspektívach vytvárania krúžkov na Slovensku. Zo stretnutia vzišiel prípravný výbor na celoslovenský zjazd (20.1.1946 v Žiline), na ktorom bol založený prvý SZHaK. Aj keď zväz nemal dlhé trvanie, pre Trnavu to nebolo všetko. O 45 rokov neskôr, 12.mája 1990, sa v Trnave na stretnutí zástupcov krúžkov a redakcie časopisu Lišiak v rámci VI.ročníka Májového turnaja zostavil štatút SZHaK a určil sa ďalší postup pri jeho obnovení a legalizácií už podľa nových zákonov.

Doteraz známi členovia: Michal Vaník, Ján Gažovič (1913-1982), Peter Krajčír, Ing.Jaroslav Jaroš, Ing.Marcel Pecha, Ján Piaček, Ing.Jozef Ušák, Ing.Jozef Köppl, Vladimír Ulašin, A.Bachratý, Ing.Jaroslav Jaroš, Ing.Marián Fila z Piešťan, Vojtech Paulíny, Ján Belička - autor známej Abecedy krížovkára, šéfredaktor Lišiaka (1932-1995) a v mladosti MUDr.Pavol Tibenský z Majcichova (dnes člen Chrobákov žijúci v Brezovej pod Bradlom).